IS ER EEN TOEKOMST VOOR LOKALE MEDIA?

De NLPO schrijft op 29 maart dat er lokale omroepen door de gevolgen van het coronavirus dreigen te verdwijnen. Naast de vaak al minder goede financiële positie lopen de inkomsten van de omroepen sterk terug door het missen van productie- en reclame-inkomsten. De NLPO verwacht dat hierdoor 1 op de 5 lokale omroepen binnen enkele maanden haar activiteiten zal moeten staken.

In de gemeente Zaanstad heeft, wethouder Anette Baerfeldt aangegeven de lokale media enorm belangrijk te vinden, nu nog meer dan anders. Ze geeft aan dat het radio en televisieaanbod van RTV Zaanstreek daarbij heel belangrijk is. De gemeente wil al in 2020 een besluit nemen over de uitzendvergunning om duidelijkheid te verschaffen. Om tot dat besluit te komen neemt het college ook de nieuwe mediaontwikkelingen mee. Denk aan de teruggang in het gebruik van traditionele media (krant, radio en tv) en een stijging van nieuws dat het publiek via internet en sociale media bereikt. “Het doel is te komen tot een toekomstbeeld voor de lokale/regionale media dat aansluit op de behoefte van de inwoners van Zaanstad”.

 

Het is goed te lezen dat gemeente Zaandam zo bewust bezig is met haar lokale mediabeleid. Kan een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

Vraag die blijft is of en hoe we in Nederland het lokale mediabeleid vorm willen geven. Juist in een tijd waarin de lokale media laten zien van groot belang te zijn, is steun hard nodig. Nu maar hopen dat die voor alle partijen op tijd komt!

0 Comments